Betrouwbare opvoedinformatie voor in het onderwijs

Werk je in het onderwijs en wil je studenten en/of ouders voorzien van betrouwbare opvoedinformatie? Ga dan aan de slag met ons aanbod! Op deze pagina vind je voorbeelden van scholen die daar al mee bezig zijn.

De informatie gebruiken in opleidingen

Hoe eerder de betrouwbare opvoedinformatie bij toekomstige professionals in beeld is, hoe meer zij zich verantwoordelijk voelen voor de overdracht naar ouders hiervan. Binnen een opleiding kun je de gevalideerde opvoedinformatie op verschillende manieren inzetten:

• Opvoeden.nl als betrouwbare bron op de literatuurlijst van de opleiding plaatsen.
  • De integratie van de opvoedinformatie en de werkwijze in lesprogramma’s zoals de modules Evidence Bases Practice, opvoedondersteuning, omgaan met media, werken in een complex veld, werkveldverkenning, pedagogisch adviseren, de ontwikkeling van kinderen of andere lesmodules.
  • Studenten de betrouwbare opvoedinformatie laten ‘factchecken’ en toetsen in focusgroepen met ouders. Met Avans Hogeschool zijn we hier al mee gestart.
  • Gebruik van beeldmateriaal als methodiek, zoals filmpjes over opvoeden, opgroeien en gezondheid, mediaopvoeding en beeldverhalen.
  • Je kunt via contact@stichtingopvoeden.nl gratis flyers van Opvoeden.nl en Infovoorjou.nl opvragen om uit te delen op jouw school. Digitaal verspreiden kan natuurlijk ook!

Inmiddels zijn er gesprekken hierover gevoerd met de specifieke (master) opleidingen jeugdgezondheidszorg, HBO Verpleegkunde B, Avans +, Hogeschool Rotterdam, het ROC Amsterdam, de NSPOH en een aantal basisopleidingen Verpleegkunde in Utrecht en Amsterdam.

Ouders werven voor Landelijk Ouderpanel

Help mee de stem van jouw ouders te laten horen door een oproep te verspreiden voor het Landelijk Ouderpanel. Via dit panel doen we regelmatig onderzoek, bijvoorbeeld over passend onderwijs en de rol van de school met betrekking tot seksuele opvoeding en pesten.

Blijf als onderwijsprofessional op de hoogte via onze nieuwsbrief

Tot slot: zorg dat jij en je collega’s op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van opvoedinformatie. Meld jezelf of je school aan voor een van onze nieuwsbrieven!

Wij helpen je graag!

Bel ons voor advies op maat op 088-11 80 200 of mail naar contact@stichtingopvoeden.nl.